2016. június 15., szerda

Nemzeti összetartozás napja, határtalanul előadás


A mai nap a Nemzeti összetartozás nevében indult az egész iskolában. Az alsósok is és a felsősök is külön dolgoztak. A kicsik zászlókat színeztek, tájjellegű ételeket gyűjtöttek, videót néztek. A negyedikeseknek már komolyabb feladat jutott, mert térképen kellett elhelyezniük a külhoni magyarságot. Meghallgatták a beszédüket és gyűjtöttek jellegzetes ételeket is.

Nekünk egy csángó tájszólásban lefordított filmből kellett megnézni részleteket. A szavakat megbeszéltük, amiket nem értettünk és megpróbáltuk leírni is, mint pl.: a berbecs szó bárányt jelent. Minél tovább hallgattuk, annál jobban hozzászokott a fülünk is a különös kiejtéshez. Egy beszélgetés után térképen kellett a nyelvjárásokat elhelyeznünk. Egy társasjátékkal folytattuk. Ha tudtuk a választ az élő bábuk eggyel előbbre léphettek. A kérdések természetesen a külhoni magyarsággal kapcsolatosak voltak. Még jutalmat is kaptunk.

Tízóraizás után felvonultunk a csarnokba, ahol az egész iskola elfér. A hétvégén elkészítettük a kirándulásról a prezentációt. Ezt kellett most megmutatni az iskola tanulóinak. Igyekeztünk kihangsúlyozni a sok élmény között, hogy az utazásunk célja a külhoni magyarokkal való kapcsolattartás volt. Megmutattuk, milyen magyar emlékeket fedeztünk fel Rijekában.
Meghívókat is kiküldtünk erre az eseményre, hogy megköszönjük a munkájukat azoknak, akik segítették az utazásunkat.

Írták: Dékány Anina és Barabás Fanni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése